Menighedsråd

Alle folkekirker i Danmark ledes af menighedsrådet, som består af frivillige, der på demokratisk vis er valgt ind i rådet af sognets folkekirkemedlemmer og af sognets præster, der automatisk indgår i rådet. Menighedsrådsarbejdet handler om at skabe de bedste vilkår for evangeliets forkyndelse eller sagt med andre ord, så handler det om at gøre en aktiv indsats i det lokale demokrati til gavn for den lokale folkekirke.

Et menighedsråd er folkekirkens mindste demokratiske enhed, og i Danmark er der 1748 menighedsråd og knap 13.000 valgte menighedsrådsmedlemmer, som bestyrer landets sognekirker.

Et menighedsråd vælges for fire år ad gangen og består af 6-15 medlemmer samt sognets præster. Antallet varierer efter sognets størrelse. Det er sognets folkekirkemedlemmer, der vælger rådets medlemmer, og de har derfor en direkte indflydelse på rådets sammensætning. Man skal være fyldt 18 år og være medlem af Folkekirken for at være valgbar til menighedsrådet.

Menighedsrådene i Endeslev, Vråby og Himlingøje består af 5 personer, samt 1-2 suppleanter. Derudover er vores præst, Ida Secher også medlem af de 3 menighedsråd og har stemmeret på lige fod med rådenes medlemmer

De 3 menighedsråd afholder hver 8-10 møder om året plus eventuelle ad hoc møder, hvis særligt behov opstår.

Menighedsrådsmedlemmerne vælges ikke til en bestemt post eller opgave, da rådet selv konstituerer sig på det første møde ved kirkeårets begyndelse, som er den 1. søndag i advent. Der er følgende poster i rådene, som besættes: formand, næstformand, kasserer, kirkeværge, kontaktperson, almindeligt medlem. Desuden er der nedsat et præstegårdsudvalg og aktivitetsudvalg, hvor medlemmerne kan tilkendegive deres deltagelse, og der udpeges også en valgansvarlig.

Menighedsrådets opgaver:

Som menighedsrådsmedlem får man ansvaret for at videreføre og udvikle én af de væsentligste kulturelle rammer i det danske samfund. Man har stor indflydelse på kirkens liv og vækst og beskæftiger sig med alle aspekter af kirkens aktiviteter. Det er menighedsrådets opgave at varetage tilrettelæggelsen og udviklingen af aktiviteterne i kirken. Et menighedsråd sætter retningen for kirkens arbejde, og det er blandt andet menighedsrådets opgave at planlægge, hvilke aktiviteter der skal være i kirken, som supplement til de kirkelige handlinger – det kan f.eks. være meditation, kirkeyoga, koncerter, legestue, strikke- og hyggemøder, sorggrupper mv. Det er menighedsrådet, der sammen bestemmer, hvad vores kirke skal bruges til.

Menighedsrådene har ansvaret for økonomi, drift og vedligeholdelse af præstegård og kirke. Menighedsrådene har en vigtig opgave med at skabe de rette ledelsesmæssige rammer for aktiviteter og medarbejderes indsats.

Det er menighedsrådet, der ansætter og er arbejdsgiver for de ansatte i kirken. Menighedsrådet afholder derfor også f.eks. MUS-samtaler med kirkens ansatte (dog ikke præsten). Det er også menighedsrådets opgave at afholde ansættelsesforløb, når der skal ansættes en ny præst og indstille ansættelsen til provst og biskop.